Het dilemma van de toegepaste kunst. Scheppen of dienen? M. (Martin) Lorenz maakt die keuze liever niet. Hij doet het allebei.
Net als de meesten van ons heeft M. te maken met opdrachten en alle concessies die daar nu eenmaal bij schijnen te horen, terwijl hij soms liever zn eigen gang zou gaan. Dat doet hij dan ook. Hij richtte Twopoints.net op en initieerde zelf projecten. Chinese Whisper bijvoorbeeld. Analoog aan het fluisterspel (mensen in een kring, nummer één fluistert een zin en de laatste blijkt er, dankzij alle tussenliggende spraakgebreken en misvattingen, iets volslagen anders van te hebben gemaakt). M. en iedereen die wil deelnemen, doet ongeveer hetzelfde, maar dan met beeld. Download de afbeelding, doe er iets mee en stuur hem terug. Elke beeldmutatie is onherroepelijk. De gesublimeerde concessie.
M. bezoekt ook steden. Hij kleedt ze aan, legt ze vast, en vraagt anderen hetzelfde te doen. Hoe persoonlijker en directer, hoe liever, in authentiek plak-, knip- en tekenwerk.
Onder de titel “Build your own Exhibition” stimuleert hij het wildplakken. Bevriende ontwerpers en illustratoren vullen de door M. ontworpen stramienen naar eigen believen in, gebruiken hun stad als galerie en leggen de exposities vast, eveneens te zien op de website.
In “TheOneWeekendBookSeries” gebeurt eigenlijk het omgekeerde. Stadse impressies worden binnen 48 uur bevroren in 48 paginas, met een korte, zorgvuldig basaal getypografeerde inleiding. TimesNewRoman natuurlijk. De tekeningen en collages zijn zwartwit, groot, klein, donker, licht en onbevangen. M. probeerde zelf in New York voorbijgangers te portretteren, maar kwam telkens, door de lokale jachtigheid niet verder dan het haar der passanten en besloot het daar maar bij te laten.
De meningen over de resultaten liepen in Zeebelt uiteen. Van ongeremd tot onbeholpen. Deelnemers leken in elk geval niet gehinderd door verlammend perfectionisme en dat is toch ook wat waard.
De boekjes waren rap uitverkocht.
Bart de Haas
EMAIL
martin@twopoints.net